Legende van de Noor - Huize Fylgievold

Fylgievold
Noorse Boskatten
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Informatie > NFO

Over de oorsprong van deze kat doen verschillende verhalen de ronde.
Godin  Freya met haar strijdwagen, voorgetrokken door kattenIn de Noorse  mythology wordt Freya, de godin van schoonheid, liefde en vruchtbaarheid  (soms ook van oorlog en dood), beschreven in haar renwagen, die wordt  getrokken door een borstelig wild zwijn of door grote katten, ook wel  Huldrekatt genoemd, kat met de pluimstaart.
Kattenliefhebbers gaan er vanuit dat ze met de katten uitreed in dienst van de liefde en vruchtbaarheid.
Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat de Noormannen op hun tochten  katten meegenomen hebben van hun verre reizen. O.a. vanuit de  Kaukasische en Anatolische hoogvlakten, berucht om hun ijskoude winters.  In dit gebied kwamen halflangharige katten voor. Door het koude klimaat  ontwikkelden zich in de winter warme, lange vachten. De kop was  wigvormig met een middellange neus en grote puntvormige oren met  pluimen. Zij zijn te beschouwen als de voorouders van de meeste huidige  halflangharige kattenrassen (o.a. Angora, Turkse Van, Maine Coone en  Noorse Boskat)
Deze katten namen ze mee de wereld over, ze kwamen zelfs in Amerika.
In Newfoundland is een Viking nederzetting gevonden. In Maine vond men een Noorse munt uit de 11de eeuw.
Een Deense priester Peter Clausson Friis, die in Noorwegen woonde, maakte een onderverdeling bij de Noorse lynxen (in 1559).

  • de kat-lynx
  • de vos-lynx
  • de wolf-lynx

Het is heel goed mogelijk dat de kat-lynx de Noorse Boskat geweest is.
De eerste schriftelijke overlevering over Boskatten, stamt uit de  Noorse sprookjes en sagen, die rond 1835 werden opgetekend door Peter  Christen Asbjørnsen en de dichter Jørgen Moe. Er werd gesproken over de  zogenaamde huldrekatt, de kat met de pluimstaart.
In  1912 verscheen er een kinderboek, een sprookje, geschreven door de  Noorse auteur Gabriël Scott. In dit boek speelt Sølvfaks, een Noorse  Boskat de hoofdrol. Titel van het boek: Sølvfaks: som reiste ut i den  vide verden (Sølvfaks die de wijde wereld inging). De tekeningen van Arnold Thornam, die dit boekje illustreerde tonen een kat met een lange pluimstaart en een volle kraag.














© 2002 - 2017 Fylgievold
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu