De Noorse Boskat - Huize Fylgievold

Fylgievold
Noorse Boskatten
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Informatie > NFO

In eerste instantie heeft de natuur een grote rol gespeeld bij de  ontwikkeling van deze kat. Het klimaat en de leefomgeving hebben min of  meer het uiterlijk bepaald. De kat heeft zich geheel aangepast aan de  seizoenen.
In de winter ontwikkelt zich een wollige ondervacht.  Daaroverheen ligt een bovenvacht van lang, glanzend, vettig uitziend,  waterafstotend haar, die de ondervacht droog moet houden.
Bij de strenge kou wordt de lange staart als dekentje gebruikt.
De  dikke halskraag is niet alleen een bescherming tegen de kou, maar ook  tegen vijanden. De natuurlijke vijanden van de Noorse Boskat, de wolf en  de vos, doden hun prooi met een fikse knauw in de nek.
In de zomer  verliest de Noorse Boskat zijn ondervacht en zelfs een groot deel van  zijn kraag. Alleen aan zijn volle pluimstaart is dan nog te zien dat het  een half-langharige kat betreft.
Pan's  Truls, stamvader van de Noorse Boskat en prototype voor de rasstandaard  zoals die in 1977 werd opgesteld. Sinds de erkenning van de Noorse  Boskat als ras spelen de fokkers een rol in de ontwikkeling van het ras.  Als leidraad gebruiken wij de raskenmerken die zijn vastgesteld. Ook  deze kenmerken zijn aan veranderingen onderhevig.
Zelf geef ik de  voorkeur aan wat het 'oude type' genoemd wordt. Het type dat zo dicht  mogelijk staat bij het type dat eind 70-er jaren bij de erkenning van  het ras bestond.
© 2002 - 2017 Fylgievold
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu