Een veel voorkomende uitspraak binnen de organisaties belast met het welzijn van de dieren.
Allereerst zeer belangrijk voor toekomstig dierenbezitters. Denk goed na voor de aanschaf van een dier. Een dier is geen consumentenartikel wat zo maar even gekocht moet worden. Hoe schattig en leuk jonge dieren ook zijn, ze worden groot en hebben verzorging nodig. Deze verzorging kost geld. Voedsel, juiste huisvesting, maar ook medische verzorging als het dier ziek wordt. Veel dieren hebben ook preventieve medische verzorging nodig. Denk aan de inentingen, ontwormingsmiddelen en anti vlooienmiddelen. Menig dierenbezitter heeft zijn spaargeld flink zien slinken, wanneer zijn/haar dier ziek werd. Een consult bij de dierenarts hakt er al aardig in. Gelukkig is het in Nederland verboden een ziek gezelschapsdier de nodige medische verzorging te onthouden. De overheid en de dierenbescherming zien daar streng op toe.
Daarnaast heeft een gezelschapsdier ook de nodige aandacht van zijn baas of bazin nodig. Het dier wil spelen en/of vertroeteld worden. Honden willen graag naar buiten en hebben deze noodzakelijke beweging ook hard nodig. Een straatje om kan voor de hond te kort zijn als het maar een klein straatje is. Lekker vrij van een lijn rennen op een groot veld en struinen in het bos vind een hond heerlijk. Jammer genoeg kan dat niet overal in Almere. Een aantal gebieden zijn geheel verboden voor de honden en in andere gebieden mag de hond alleen aangelijnd rondlopen. Het wordt er dus voor de hondenbezitter allemaal niet gemakkelijker op. De hond zelf heeft niets voor het uitkiezen. Het is geheel van zijn baas of bazin afhankelijk. Dat geldt overigens voor de meeste gezelschapsdieren.
Veel katten willen graag naar buiten. Zeker als zij dat gewend zijn. Ze zijn dan nog amper binnen te houden. Ze vliegen tegen de ramen op en grijpen elke kans aan om buiten te komen.
Het is ze wel af te leren, maar dat kost vaak heel veel geduld en moeite. Buiten is het echter niet altijd veilig voor de kat. Er zijn maar weinig katten die in de achtertuin blijven. Ze gaan op onderzoek en verkenning uit. In de straat rijden nu eenmaal auto’s. Veel automobilisten hebben dan ook nog haast en voor je het weet eindigt de kat onder de wielen van de auto of de Connexxion bus. Bij ontstane schade aan de auto of bus, is de eigenaar van de kat dan ook nog verplicht deze te vergoeden.
Ook zijn de buren vaak niet blij met de kat in hun tuin. Het kan leiden tot escalerende burenruzie’s. Het zal niet de eerste keer zijn en zeker niet de laatste, dat de kat de inzet van een ernstige burenruzie is. Veel buren zullen er ook niet voor schromen om glashard tegen de gealarmeerde dierenambulance te vertellen, dat ze niet weten wie de eigenaar is. Het kan dan voorkomen dat de kat dan onterecht als zwerfdier in het dierenasiel beland. Doe daarom de kat dan ook een bandje met een kokertje om, met daarin de gegevens waar deze thuis hoort. Dat kan een hoop ongewilde kosten van transport en opvang voorkomen. Daarnaast is het zeer verstandig een kat die men buiten laat lopen, te voorzien van een chip. Laat ook nooit een zieke kat onbeheerd of zonder bandje met kokertje buiten lopen. Mensen zullen al snel deze kat door de dierenambulance laten ophalen. Conform de wettelijke richtlijnen zal de dierenambulance vervolgens langs een dierenarts gaan, alvorens de kat als zwerfdier bij het dierenasiel wordt afgeleverd, en dat kost weer geld, die de eigenaar zal moeten vergoeden.
Ook komt de kat buiten andere soortgenoten tegen. Katten zijn niet monogaam en duiken graag met een kat van het andere geslacht de bosjes in. Als de kat dan niet geholpen is komt daar meestal ellende van. Niet iedereen zit te wachten op zo’n schattig nestje kittens. Zadel daar dan ook een ander niet mee op.
Gehoorzaamheid, ook dat speelt vaak een rol. Een dier heeft een eigen wil. Onze wil is niet altijd op te leggen. De hond moet gehoorzaamheid leren. Dat bereik je alleen maar met geduld en juiste kennis, dus niet met de harde hand. Zindelijk worden, ook dit vergt tijd en geduld. De baby poept in zijn luier, de pup of kitten vaak in de slaapkamer naast het bed of misschien wel op het bed. Heel vervelend, maar het hoort er allemaal wel bij.
Veel kinderen willen op jonge leeftijd al graag een huisdier. In het belang van het kind komt er dan ook vaak een dier in huis. Vele kinderen vinden dit in het begin leuk, maar na enige tijd is de lol er van af. Zij kijken er dan nog nauwelijks naar om. Pa en ma zitten er dan mee.
De verzorging van het dier wordt dan al snel als lastig ondervonden. Zeker als pa en ma nog andere verplichtingen hebben. Menig dier verdwijnt dan naar het dierenasiel of naar een opvangadres. Ook een dier kan gevoelens hebben. Natuurlijk wordt het dier in het dierenasiel of bij de opvangstichting goed verzorgd en zal het heus wel wennen aan de nieuwe situatie.
Maar toch gaat het hek van de kooi of kennel dicht en loopt de vertrouwde baas of bazin weg om niet meer terug te keren. Voor iemand die zich daarbij niets kan voorstellen, raad ik ten zeerste aan om maar eens een dagje mee te helpen in een dierenasiel. De hond die meegetrokken wordt van zijn baas of bazin en daarbij zijn poten nog schrap zet. De hond of kat die daags daarna niet meer wil eten en wegkruipt in een hoekje. Daarom, bezint, eer ge begint.
Veel dieren hebben specifieke verzorging nodig. Denk hierbij aan de vele exoten die vaak als warme broodjes over de toonbank gaan. Specifieke kennis van deze dieren is een grote vereiste om deze toch als gezelschapsdier te houden. Heel vaak gaat dit ernstig mis.
Exoten horen dan ook niet bij de mensen thuis. Zij horen in hun eigen leefomgeving, hoe leuk ze ook kunnen zijn.
Vaak is ook geld de reden dat een dier weg moet. Alles wordt duurder. De nodige verzorging van een dier wordt dan al gauw een probleem. Zeker als er meerdere dieren te verzorgen zijn.
Helemaal problematisch wordt het als de schulden zich boven het hoofd van een diereneigenaar uitstijgen. In menig geval is dan ook het dier daar het dupe van. De eigenaar ziet het niet meer zitten en laat het dier aan zijn lot over. De vele (zwerf)katten in het dierenasiel hebben in de meeste gevallen allemaal een thuiskomen gehad. De eigenaar is op een zeer gemakkelijke manier onder de verzorging uit gekomen. Ik heb hier termen voor, maar deze zal ik U onthouden.
Ook zijn er eigenaren die het dier na enige tijd niet leuk meer vinden. Ook dan eindigen deze dieren vaak op straat en wordt er niet meer naar omgekeken. Ook het konijn in het smerige hok op balkon of in de tuin is daar een voorbeeld van. Dat beestje kan er ook niets aan doen als het niet voldoet aan de verwachtingen.
En dan heb je nog de dieren die op straat of in een woning achterblijven, nadat de eigenaren met de noorderzon zijn vertrokken in verband met een op hand zijnde huisuitzetting.
Nu denkt menigeen, ach dat zijn maar incidenten, dat gebeurt toch niet bij ons in Almere. Helaas, ook in Almere worden we daar voortdurend mee geconfronteerd.
De inspecteurs van de afdeling Dierenbescherming Almere komen soms tijd te kort door het grote aanbod van dit soort meldingen.
Bezint, eer ge begint. Dat slaat ook op vrijwilligerswerk. Ook in deze krant van de Dierenambulance wordt er natuurlijk hard geroepen om zich in te zetten als vrijwilliger.
En natuurlijk, deze hebben we hard nodig. Maar bedenk daarbij dat vrijwillig niet altijd vrijblijvend is. In het belang van het welzijn van de dieren en de diverse regelgeving verbonden aan het werk bij dierenambulance (o.a. de Arbo-wet en de Gezondheid- en Welzijnswet voor Dieren) wordt er nogal wat verwacht van een vrijwilliger.
Vrijwilligers moeten worden opgeleid en aan sommige eisen voldoen. Daarin wordt uiteraard geïnvesteerd en verwachten we een stukje inzet terug.
Voor veel mensen zitten er al onvoldoende uren in een etmaal. Bedenk dan ook goed of er wel voldoende tijd ter beschikking is voor het vrijwilligerswerk. Het is niet de bedoeling dat het vrijwilligerswerk tot een burn out gaat leiden door andere verplichtingen.
Bezint, eer ge begint en daarmede wil ik dit graag afsluiten.