Betekenis Ymir - Huize Fylgievold

Fylgievold
Noorse Boskatten
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Onze katten > Ymir
Ymir  
Eerste levende wezen.  

Ymir was het eerste levende wezen. Hij was een vorstreus die opdoemde uit het ijs van Ginnungagap (de gapende leegte). Deze kwade reus was de stam vader van alle vorstreuzen, die ontstonden uit zijn okselzweet. Ymir leefde van de melk van de oerkoe Audhumla. Hij werd gedood door de broers Odin, Vili en Ve, de kleinzoons van de door Audhumla uit het ijs gelikte Buri. Odin, Vili en Ve krijgen snel genoeg van de bruutheid van Yimir en de vorstreuzen. Ze doodden Ymir en verdronken alle vorstreuzen in zijn bloed, behalve Bergelmir en zijn vrouw, die in een holle boom stam ontkwamen.

Odin, Villi en Ve wierpen Ymirs lichaam in Ginnungagap. Zijn vlees werd de aarde, zijn bootten de bergen, zijn tanden en kaken de rotsen, zijn bloed de rivieren, meren en zeeën en zijn schedel de hemel, die op vier punten door dwergen werd getorst. Met vonken werden de zon, de maan en de sterren gemaakt.

Het gewelddadige karakter van deze scheppingsmythe is niet uniek. Zo doodde de Babylonische god Marduk de chaosdraak Tiamat met stormen en een pijl, waarna hij haar kadaver in tweeën deelde. Van het ene deel maakte hij de hemel, van het andere een grondvlak boven de diepe leegte onderin het heelal.  
© 2002 - 2017 Fylgievold
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu